0164 278 800 Boerthaaveplein 2, 4624 VT Bergen op Zoom
  • Samen naar een gezond gewicht!

    Samen naar een gezond gewicht!

  • Alle disciplines binnen één centrum!

    Alle disciplines binnen één centrum!

  • Multidisciplinaire zorg op maat!

    Multidisciplinaire zorg op maat!

Revisie/Redo chirurgie

Er zijn personen die vroeger reeds een vermageringsoperatie hebben ondergaan. Een deel hiervan heeft last van bijverschijnselen of is niet tevreden met het uiteindelijk resultaat. Dit kan zijn doordat hij/zij teveel is vermagerd of juist te weinig.

Tegenwoordig bestaan er diverse nieuwe ingrepen die een aanpassing van een bestaande ingreep zijn of een omvorming naar een nieuwe situatie. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden welke in ons Obesitascentrum worden aangeboden.

Na Maagband

Er zijn patiënten die vroeger een maagband geplaatst kregen maar daar niet tevreden over zijn. Dit kan variëren van te weinig gewichtsverlies, gewichtstoename na verloop van tijd, frequent braken, ‘slipping’ van de band, etc. Voor deze personen zijn er diverse opties. Zo kan de band bijvoorbeeld worden verwijderd en eventueel vervangen worden door een Gastric Bypass. Dit kan normaal via een kijkoperatie worden gedaan.

Na vroegere ‘Mason’ (ingreep waarbij de maag deels werd dichtgeniet en een ring werd geplaatst).

Ook hier zijn er patiënten die na zo’n ingreep toch weer in gewicht zijn aangekomen, last hebben van braken of andere klachten hebben. Bij deze personen is het mogelijk om deze vroegere ingreep om te vormen naar een Gastric Bypass. Dit kan in principe via een kijkoperatie worden gedaan.

Na Scopinaro

Deze ingreep werd frequent uitgevoerd in de jaren ’80 – ’90. Sommige patiënten klagen echter over winderigheid, diarree, gewichtstoename of vitamine tekorten. Het is mogelijk om deze ‘Scopinaro’ om te vormen naar een Gastric Bypass, hetgeen een zeer goed resultaat geeft tav diarree en winderigheid. Ook zal er een positief effect zijn op het gewicht. Deze ingreep vindt meestal via een kijkoperatie plaats, echter soms is een 'open' ingreep nodig. 

Na Sleeve

Vaak wordt een Sleeve operatie gedaan als eerste stap om een grote gewichtsvermindering te verkrijgen bij de ernstig obese patiënten. Na de initiële gewichtsdaling kan vervolgens worden gekozen voor een Gastric Bypass of een Mini Bypas. Een re-Sleeve wint de laatste jaren ook in toenemende mate aan populariteit. Deze ingrepen worden door middel van een kijkoperatie gedaan.

Na Gastric Bypass

Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht. Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje. Dit zijn hoog complexe operaties en zullen altijd onder zorgvuldige begeleiding voor en na de operatie plaatsvinden. Deze ingrepen worden door middel van een kijkoperatie gedaan.